Nápoj priateľstva a ďalší legendárny nápoj indiánov.
Maté je nápoj pripravovaný z listov Cezmíny paraguajskej. Už starovekí Indiáni ho uctievali ako posvätný nápoj. Má plnú horkú chuť, a povzbudzujúce účinky podobné ako káva alebo zelený čaj. Každý dúšok nás posunie bližšie k duševnej a telesnej rovnováhe. Obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov.
Maté má vďaka vysokému obsahu kofeínu povzbudzujúce účinky avšak jemnejšie než má káva. Rozdieľ je hlavne v tom, že ovplyvňuje tkanivo svalstva nie centrálny nervový systém. ZLEPŠUJE LÁTKOVU VÝMENU A JE SKVELÝM POMOCNÍKOM PROTI PREJEDANIU.
Nápoj si pripravíme zaliatím sušených drvených listov horúcou vodou. K tradičnej výrobe Maté potrebujeme kalabasu (nádoba z tekvice) a bombilu (kovovú alebo drevennú). Kalabasu naplníme 2/3 lístkami Maté a zalejeme vodou s teplotou približne 90-95°C. Počas celého posedenia dolievame vodu a vychutnávame si príjemnú atmosféru so spriaznenými dušami. Čaj by sme nemali miešať aby sme nezapchali bombilu.
Maté je považované nielen v južnej Amerike, ale aj v Sýrii či Libanone, za NÁPOJ PRIATEĽSTVA. Tradične sa totiž pije z jednej tekvičky, v kruhu priateľov alebo rodiny.
Majte sa krásne, priatelia.
Vlad F & LUKO (foto)