Zelený čaj Fog Green

2. Fog Green“Dohodnime sa na tom, že ČIERNY ČAJ JE ZRAVÝ, ale ZELENÝ JE EŠTE ZDRAVŠÍ.” Túto, pre mňa, slávnu vetu, povedal “čajomil” a odborník na čaje, Vladimír Ondejčík.

Na fotografii je jeden “obyčajný” zelený čaj, ktorý sa nevyznačuje žiadnou viditeľnou zvláštnosťou. Aj meno má jednoduché, “Fog Green”. Dokonca aj jeho maloobchodná cena je veľmi “obyčajná”, tak prečo je pre moje chuťové bunky tak záhadný a prečo mi tak veľmi chutí?

 

“Vychladnutý zelený čaj, je ako jedovatý had.” hovorí staré Ázijské príslovie. Vraj kedysi v Japonsku, studený zelený čaj ponúkali iba odsúdeným na smrť. Čaj by sa mal piť čerstvý a teplý, aby si zachoval všetky svoje liečivé účinky.

 

Aby sme “nezabili” všetky významné zdravotné účinky a všetky zdraviu prospešné látky v zelenom a čiernom čaji, je dôležitá jeho príprava. Keďže čajové obrady a samotná príprava čajov sa študujú dlhé roky, nám bude na začiatok stačiť dodržiavať tieto zásady:

 

Zelený čaj zalievame približne 70 až 80 stupňovou vodou, ktorá predtým prešla varom, čierny približne 90 stupňovou vodou. Podľa druhu sa nechá zelený čaj lúhovať jednu až tri minuty a čierny čaj, tri až päť minút. Pre naše zdravie je veľmi prospešné, ak si čaj pripravujeme viacnálevovo, zaliatim čaju niekoľko krát za sebou:

Zalejeme, krátko lúhujeme, precedíme alebo zlejeme a vypijeme a toto dva – tri krát opakujeme v priebehu pol hodinky, s tým istým množstvom čaju. Čajové lístky na dne kanvičky nesmieme nechať vychladnúť, čaj by sa mohol “seknúť”. Prvý “krátky” nálev je najpovzbudzujúcejší, uvolňuje sa teín čo je to isté, ako kofeín v káve. V druhom a treťom náleve sa uvolňujú antioxidanty, horčiny a triesloviny.

 

Majte sa krásne, robme čo chceme – nič nemusíme a ak chceme, môžeme si vychutnať nejaký dobrý zelený čaj a samozrejme zabávajme sa.

Vlad F

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Ukáž
Schovaj