Superpotravina čierna ako noc

jarabina aroniaPo dlhom bádaní a zisťovaní všetkých výnimočných vlastností a účinkov jej plodov, ma napadlo, že JARABINA ČIERNA – ARÓNIA by sa mohla bez hanby zaradiť na začiatok zoznamu všetkých našich „superfoods“ zo Slovenska, Moravy a Čiech.

Jej plody, znižujú krvný tlak, tlmia bolesť, zlepšujú metabolizmus. Sú vhodné pre diabetikov, odporúčajú sa ako liečebný prostriedok pri ateroskleróze a zápale žalúdka. Je overené, že konzumácia arónie znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zvyšuje sa rýchlosť prúdenia krvi, čo je dôležité pri liečení hypertenzie.


Plody z arónie majú vplyv na spevňovanie kapilár, pomáhajú pri hemoroidoch, kŕčových žilách, podkožnom krvácaní, vysokom krvnom tlaku, krvácaní z nosa a ďasien, pri prevencii a doliečovaní mozgových príhod. Pôsobia ako antioxidant, posilňujú imunitný systém a tvorbu bielych krviniek.
Plody z arónie sú výborným prostriedkom pri obličkových a žalúdočných problémoch.
Lyžičku plodov arónie môžeme používať niekoľkokrát denne pri obličkových kameňoch, reumatizme a na posilnenie imunity. Harmonizujú a zlepšujú funkciu štítnej žľazy. Sú vhodné na prípravu nápojov a čajov.

 

Z vitamínov sú v plodoch obsiahnuté vo veľkom množstve:
– Kyselina askorbová – vitamín C, pôsobí ako antioxidant spomaľujúci
škodlivé účinky voľných radikálov, môže znížiť riziko výskytu určitých foriem rakoviny.
– Kyselina listová – vitamín B9, vitamín B alebo vitamín M, je potrebný
pre regeneráciu resp. obnovu buniek a je veľmi dôležitý pre tehotné ženy.
– Vitamín A je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé
kosti a zuby.
– Vitamín K je potrebný najmä pre správnu činnosť pečene a na
zrážanlivosť krvi. Podporuje vstrebávanie vápnika, čím vplýva na správny vývoj kostí.
– Tokoferol – vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant je
zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému…

 

Z minerálnych látok obsahujú plody jarabiny najmä mangán, železo, horčík, zinok a vápnik. Ďalej tiež prírodné jednoduché cukry, kyseliny, triesloviny, pektíny a farbivá. A z nerozpustných látok obsiahnutých v jarabine je to najmä vláknina (dôležitá pre správnu činnosť čriev), lignín, pentozany, škroby, bielkoviny a mastné oleje.

 

Mne sa z toľkých vitamínov normálne zakrútila hlava. Pozor priatelia! Môže sa aj vám zatočiť, pokiaľ to s „liečbou“ Aróniovým vínom preženiete a nedodržíte odporučenú dávku.

Majte sa krásne, robme čo chceme – nič nemusíme a ak chceme, môžeme spraviť niečo málo aj pre svoje zdravie a dlhovekosť.

Vlad F

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Ukáž
Schovaj